Hoe kies je een hostingbedrijf voor je WordPress website?

Hoe kies je een hostingbedrijf voor je WordPress website?

Hosting is meestal niet het allerleukste onderwerp als je bezig gaat met het opzetten van een WordPress website. Toch is het de moeite waard om je er even in te verdiepen. Goede hosting is namelijk de basis voor het succes van een website. En dat maakt de keuze voor een goed hostingbedrijf des te belangrijker.

Maar waar begin je?
Deze vraag stelde ik mijzelf toen ik met de hosting van mijn WordPress website aan de slag ging. Allereerst is het goed om over wat basiskennis van website hosting te beschikken waar ik je in deze blog aan ga helpen. Vervolgens is er een aantal zaken waar je op kan letten bij de keuze van een hostingbedrijf.

Na het lezen van deze blog weet je:

  1. wanneer je hosting nodig hebt
  2. wat hosting is
  3. hoe hosting werkt
  4. welke soorten hosting er zijn
  5. wat het belang is van een goede hostingprovider
  6. wat WordPress hosting inhoudt
  7. wat hosting en een domeinnaam ongeveer kost

En als bonus kun je onderaan dit artikel een checklist downloaden die je helpt bij de keuze van een hostingbedrijf.

 

Wanneer heb je hosting nodig?

Als je een website online wil krijgen en/of je wilt e-mailen via een eigen domeinnaam (zoals info@jouwdomeinnaam.nl) heb je hosting nodig. Een domeinnaam is een unieke naam waarop bezoekers jouw website op het internet kunnen vinden. Met een hostingpakket wordt je website online geplaatst en krijgen de bezoekers van je domeinnaam een website te zien.

 

Wat is hosting?

Voor het gemak citeer ik eerst even de definitie van Wikipedia:
“Webhosting is een dienst die particulieren of bedrijven ruimte aanbiedt voor het opslaan van informatie, afbeeldingen, of andere inhoud die toegankelijk is via een website”.

Met andere woorden: je huurt in feite een stukje ruimte op een server waar je de bestanden die je website vormen naartoe verstuurt. Deze server staat continu in verbinding met het internet. Zodra er een domeinnaam is gekoppeld aan de bestanden is je website via het internet te benaderen.

 

Hoe werkt hosting?

Webhosting wordt vaak gecombineerd aangeboden met domeinregistratie, e-mail hosting en webruimte, maar het is ook mogelijk om deze diensten separaat af te nemen.

Een hostingbedrijf is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het aanbieden van webhosting. Zij zorgen ervoor dat je website en e-mail goed functioneren. Dit doen zij door de servers, waarop jij een stukje ruimte hebt gehuurd voor je website, up-to-date te houden, goed te beveiligen en de performance (snelheid) te optimaliseren. De servers staan meestal in een datacenter; een gebouw welke speciaal is ingericht om ICT apparatuur in onder te brengen.

 

hostingbedrijf datacenter

 

Wellicht vraag je je af of het ook mogelijk is om je website op je eigen computer te hosten. Dat is mogelijk, maar niet aan te raden. Je computer zou 24/7 aan moeten staan en bereikbaar moeten zijn voor het hele internet wat meestal niet veilig is. Om thuis net zo’n veilige omgeving te realiseren als in een datacenter vergt behoorlijk wat technische kennis welke een goede hosting provider in huis heeft. Daarnaast is je eigen internetverbinding veelal te beperkt.

 

Welke soorten hosting zijn er?

Er zijn verschillende vormen van hosting waarvan ik er drie zal toelichten. Over het algemeen zal je alleen te maken hebben met shared hosting of eventueel VPS. Toch noem ik ook de dedicated server zodat je de verschillen ziet.

Shared Hosting
Dit is de meest voorkomende hosting en ideaal als je een WordPress website wilt opzetten. Bij shared hosting worden meerdere websites op dezelfde server geplaatst. Hierdoor zijn de maandelijkse kosten laag. Een nadeel van shared hosting is dat wanneer het druk is op een website, de andere websites op dezelfde server er ook last van kunnen hebben.

VPS (Virtual Private Server)
Hierbij staan meerdere virtuele servers op één fysieke server en heb je beschikking over je eigen afgeschermde omgeving. Dit geeft meer vrijheid en flexibiliteit, maar vergt wel enige technische kennis. Voordeel is dat wanneer er iets mis met een virtuele server, de andere gebruikers op dezelfde fysieke server hier geen last van hebben. Uiteraard hangt hier wel een ander prijskaartje aan.

Dedicated Server
Hierbij krijg je een eigen fysieke server. Je hoeft de server met niemand te delen en kan de server geheel naar wens inrichten. Dit is met name geschikt voor grote websites of webshops waarbij het hostingpakket niet voldoende mogelijkheden (meer) biedt. Voor het beheren van een dedicated server heb je wel technische kennis nodig. Het behoeft geen uitleg dat een dedicated server een stuk prijziger is.

 

Wat is het belang van een goed hostingbedrijf?

Een succesvolle website begint met een goed hostingbedrijf. Een hostingbedrijf die het fundament van jouw website veiligstelt. Die ervoor zorgt dat je website en je e-mail 24/7 functioneren. Dit doen zij door de servers (waar jij een stukje ruimte hebt gehuurd waar jouw website en e-mail op staan) regelmatig te updaten, goed te beveiligen en zo te configureren dat je website snel draait.

Goede hosting is belangrijk voor de zoekmachines. De snelheid van de server bepaalt voor een groot deel de laadsnelheid van jouw website. Hierbij is het ook goed om te weten of de servers in Nederland staan (als je een website hebt in Nederland). Dit beïnvloedt namelijk ook de laadsnelheid. En een snelle website scoort beter in de zoekmachines.

Een ander belangrijk punt is hoe het hostingbedrijf zijn bereikbaarheid heeft geregeld. Hoe zijn zij bereikbaar bij problemen? Alleen via de mail of chat of zijn zij ook telefonisch bereikbaar? Op zich hoeft het geen probleem te zijn wanneer een hostingbedrijf ervoor gekozen heeft niet telefonisch bereikbaar te zijn, maar check wel even de reactietijd.

Daarnaast is het handig als je zelf toegang hebt tot (technische) onderdelen via een zogenaamd controlepaneel. Dit is een grafische omgeving waarin je allerlei zaken omtrent je hostingpakket zelf kunt beheren zoals e-mailadressen aanmaken, (sub)domeinen toevoegen, maken en herstellen van back-ups, een WordPress installatie doen, etc.

Allemaal leuk en aardig maar wat is nou het juiste hostingbedrijf? Er zijn zoveel aanbieders. Helaas is hier geen eenduidig antwoord op te geven omdat iedere website en website-eigenaar anders is en dus ook andere behoeften heeft. Het is sowieso goed om de ervaringen van anderen te lezen. Research is de key. Daarbij kun je een aantal zaken meenemen die je helpen bij de keuze van een hostingbedrijf. Ik heb hier een checklist voor gemaakt welke je kunt downloaden. De link vind je onderaan dit artikel.

 

hosting wordpress website


Wat houdt WordPress website hosting in?

Als je een WordPress website wilt gaan opzetten is het erg fijn wanneer een hosting provider voldoende kennis heeft van WordPress. Bij veel hosting providers kun je naast een standaard hostingpakket ook een WordPress hostingpakket aanschaffen. In dit geval kent de hostingprovider de instellingen en functies van WordPress. Deze optimalisatie is eigenlijk een standaard hosting met extra service voor WordPress gebruikers op het gebied van snelheid, veiligheid, updates en back-ups.

Daarnaast beschikken WordPress hostingpakketten over een 1-klik installatiesysteem. Dit houdt in dat je met één druk op de knop WordPress kunt installeren. Tenslotte is het natuurlijk handig dat je met WordPress gerelateerde vragen bij hun terecht kunt wanneer je website niet goed functioneert of foutmeldingen geeft.

 

Wat kost hosting?

De kosten voor hosting kunnen erg variëren (van gratis tot honderden euro’s). De meeste hosting providers bieden verschillende pakketten aan. Vaak bieden ze de mogelijkheid om naar een duurder pakket over te gaan wanneer het huidige pakket niet meer voldoet. Het is dus raadzaam om -na inventarisatie van jouw wensen en behoeften- het daarbij passende goedkoopste pakket te kiezen om mee te beginnen.

Makkelijker gezegd dan gedaan hoor ik je denken. Want wat zijn mijn wensen en behoeften? Wat heb ik nodig om mijn website goed te laten functioneren? Belangrijk is om te kijken naar het dataverkeer en de opslagruimte. Voor een eenvoudige website (5-20 pagina’s) heb je niet veel nodig. Wat betreft opslagruimte heb je aan 2 GB meer dan voldoende (mits je geen grote video’s en zware afbeeldingen op je website plaatst). Het benodigde dataverkeer is lastiger te bepalen. In het begin zal je nog niet zoveel bezoekers hebben. Je kunt later altijd upgraden naar een uitgebreider hostingpakket. Overigens is onbeperkt dataverkeer bij de meeste hostingbedrijven standaard.

De gemiddelde kosten voor shared hosting op basis van bovengenoemd voorbeeld liggen tussen de € 2,50 en € 10,00 per maand. Het verschil ligt ook in de mate van klantenservice en andere features die wel of niet inbegrepen zijn. Als je de kosten van hostingpakketten van verschillende hosting providers gaat vergelijken, vergelijk dan altijd appels met appels.

Naast kosten voor de hosting heb je ook te maken met kosten voor je domeinnaam. Bij sommige providers zijn de kosten voor de domeinnaam inbegrepen in het hostingpakket. De kosten van een domeinnaam zijn afhankelijk van de extensie (.nl, .com, etc.). Een .nl domeinnaam kost tussen de € 3,50 en € 15,00 per jaar.

Laatste tip: maak niet altijd je keuze uitsluitend op basis van de kosten maar let ook op de punten genoemd onder het belang van een goed hostingbedrijf.

BONUS

Download hier de checklist welke je helpt bij de keuze van een hostingbedrijf.

Veel succes!

 

Mooie groet,

Maaike

 

Wil je dit artikel delen?

Laat een reactie achter

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.