hoe sluit ik mijn IP-aders uit in Google Analytics?

Hoe sluit ik mijn IP-adres uit in Google Analytics?

Je hebt Google Analytics gekoppeld aan je website. Vanaf nu worden de bezoekersaantallen van jouw website gemeten. Dit betekent ook dat jouw eigen bezoeken hierin worden meegenomen en dat wil je niet. Met name in de beginperiode van een nieuwe website of bij lage bezoekersaantallen kan jouw eigen bezoek de statistieken flink vertekenen.
Om jouw bezoeken aan je website uit te sluiten voor de statistieken, dien je een filter in te stellen in Google Analytics. Dit filter zorgt ervoor dat het ingestelde IP-adres niet wordt mee gerekend in de statistieken.

In deze blog leg ik in een paar stappen uit hoe je eenvoudig IP-adressen uitsluit. Ook leg ik uit hoe je dit instelt wanneer je IP-adressen anonimiseert.


Wat is mijn IP-adres?

De eerste stap is het achterhalen van je IP-adres. Dit kun je doen via de website watismijnip.nl.

Let op dat wanneer je verbinding maakt via je wifi je een ander IP-adres hebt dan wanneer je verbinding maakt via het mobiele netwerk. Het beste is om beide IP-adressen uit te sluiten.


Stappenplan IP-adres uitsluiten in Google Analytics

• Log in op je Google Analytics account
• Klik linksonder op het tandwieltje (beheerder)
• Klik in de derde kolom op “Filters”
• Klik op “Filter toevoegen”
• Geef je filter een naam, bijvoorbeeld “Eigen IP uitsluiten”
• Bij filtertype laat je “vooraf gedefinieerd” staan
• Bij filtertype selecteren, kies je “uitsluiten”
• Bij bron of bestemming selecteren, kies je “verkeer van de IP-adressen”
• Bij expressie selecteren, kies je “die gelijk zijn aan”
• In het veld onder IP-adres vul je het IP-adres is welke je wilt uitsluiten
• Opslaan!

 

IP-adres uitsluiten instructie

Vanaf nu wordt jouw IP-adres gefilterd uit de resultaten. Je kunt deze instelling altijd weer ongedaan maken door op “verwijderen” te klikken.

 

TIP: zit je op een flexplek of in je favoriete koffietentje op de wifi aan je website te werken? Vergeet dan niet even het IP-adres uit te sluiten in Google Analytics.

 

IP-adres uitsluiten wanneer je IP-adressen anonimiseert

Als je in het kader van de AVG wetgeving IP-adressen anonimiseert in Google Analytics, is het niet mogelijk om op basis van 1 IP-adres verkeer uit te sluiten.
Door het anonimiseren wordt het cijfer achter de laatste punt in het IP-adres namelijk niet verwerkt. Hierdoor wordt 1 IP-adres niet meer herkend en kan dus niet worden uitgesloten.

Om toch een IP-adres uit te sluiten kun je de filter verbreden. Je kunt, in plaats van het exacte IP-adres, een bereik opgeven. In plaats van “84.240.241.18” vul je “84.240.241” in en bij expressie selecteren kies je “die beginnen met”.

 

geanonimiseerd IP-adres uitsluiten instructie

Hiermee sluit je wel meer IP-adressen uit, namelijk 255 adressen waaronder je eigen IP-adres. In de meeste gevallen zal het uitsluiten van deze adressen minder invloed hebben dan het meetellen van je eigen websitebezoeken.

 

Ik hoop dat je iets aan deze instructies hebt gehad. Heb je nog vragen? Laat het mij gerust weten door hieronder een reactie achter te laten.

 

Mooie groet,

Maaike

 

Wil je dit artikel delen?

2 reacties

 1. Gerben van Wijngaarden op 29 augustus 2019 om 15:56

  Hoi Maaike, goed stuk. Is voor iedereen relevant die Google Analytics gebruikt (wie niet?). Mooi de aanvulling op de AVG, die is er bij gekomen. In de praktijk kom ik ook nog het uitsluiten van de dynamisch IP adres tegen. Eenvoudigste is hiervoor om de Google Analytics Opt-out Browser Add-on te gebruiken (via https://chrome.google.com/webstore/detail/google-analytics-opt-out/fllaojicojecljbmefodhfapmkghcbnh?hl=nl). Nadeel natuurlijk: je wordt in geen enkel google analytics account gemeten (of voordeel 🙂 )

  • maaikespiekerman op 29 augustus 2019 om 17:04

   Hoi Gerben,
   Thanks voor de aanvulling! Dat is inderdaad een makkelijke oplossing voor het uitsluiten van dynamische ip-adressen. En het zou in sommige gevallen een voordeel kunnen zijn ?.

Laat een reactie achter

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.